Čuvaj svoje srce (CSS)

Zdravstveno preventivne radionice Čuvaj svoje srce predstavljaju program ranog otkrivanja hipertenzije, hiperkolesterolemije, hiperglikemije i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti uz edukaciju polaznika programa i vođenje istih kroz promjene njihovih rizičnih navika. Autorica i voditeljica programa je mr.sc. Roberta Katačić, dr. med.

Program se sastoji od sedam predavanja o najnovijim spoznajama vezanima uz kardiovaskularne bolesti, njihovom nastanku i mogućoj prevenciji. Polaznicima ostaju sažeci predavanja i savjeti za promjene. Tijekom radionica se svim polaznicima mjere ukupni kolesterol i šećer u krvi, krvni pritisak, opseg struka, indeks tjelesne mase, uz objašnjenja o značenju rezultata za njihovo zdravlje.

Kroz pismene testove (test rizika za KVB, test životnih navika i prehrane, test o stresu i depresiji, te test o šećernoj bolesti) polaznici saznaju svoj rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, kardiovaskularni profil, te sklonost stresu, šećernoj bolesti i depresiji. Liječnica ih osobno savjetuje o potrebnim promjenama u načinu života i prehrane.

Uz stručno vodstvo i grupnu podršku polaznici se odlučuju za promjenu barem jedne negativne navike u svom zdravstvenom ponašanju. Radom na sebi, najlakšim i znanstveno potvrđenim koracima, snižavaju svoj rizik obolijevanja ne samo od infarkta srca, već i od moždanog udara i brojnih vrsta raka.

Uz sve to se polaznicima pripremaju male, prigodne degustacije zdravih jela, gdje mogu isprobati zamjene za štetne namirnice i dobiti štampane recepte.

Za detaljniji opis pogledajte desetominutni promotivni video isječak.(10:51 min)