Poveznice

20.08. 2009.

Čuvaj svoje srce za Istarske umirovljenike

Tijekom 2010. godine održan je program Čuvaj svoje srce u 5 grupa istarskih umirovljenika u suradnji Udruge Procvat zdravlja sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske (SUH) - podružnicom Pula i ogrankom Vodnjan, Klubom 50 + Veli Vrh i Čitaonicom kluba umirovljenika Pula.

Projekt su sufinancirale Istarska županija, Grad Pula i Grad Vodnjan.
Radionicama je prisustvovalo ukupno 78 osoba.

Polaznici su dobili sve sažetke održanih predavanja i savjete, prošli su kroz pismene testove i dobili svoj kardiovaskularni profil, te osobne savjete liječnice za dalje promjene u zdravstvenom ponašanju.

67% umirovljenika je imalo povišeni kolesterol u krvi, 47% povišeni krvni tlak, 64% polaznika je bilo sa prekomjernom tjelesnom težinom, a u 2 polaznika su pronađene povišene vrijednosti šećera u krvi.

Do kraja programa 32% umirovljenika je značajno pojačalo svoju tjelesnu aktivnost, 64% umirovljenika je stvorilo naviku redovite uporabe obične vode za piće, 17% umirovljenika je povećalo svoj unos voća i povrća, a 17% umirovljenika se odlučilo na smanjenje unosa nezdravih masnoća u prehrani (punomasni mliječni proizvodi ili meso i prerađevine).
Tijekom programa je pripremljeno 3 degustacija zdravih jela.

Fotografije s tečaja

Izjave umirovljenika iz evaluacije programa