16.10.2010

Program Čuvaj svoje srce prikazan na 2. hrvatskom kongresu preventivne medicine i unapređenja zdravlja

CSS na 2. Hrvatskom kongresu preventivne medicineVišegodišnji program Čuvaj svoje srce prikazan je u ime Udruge Procvat zdravlja 16. listopada 2010. godine u Zagrebu na Drugom hrvatskom kongresu preventivne medicine i unapređenja zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem.

Kongres je održan pod motom ''Jednaki u zdravlju'' u organizaciji Hrvatskog društva za javno zdravstvo u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo te županijskim zavodima za javno zdravstvo i Školom narodnog zdravlja ''Andrija Štampar'' Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH i Grada Zagreba, te visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH, prof. Ive Josipovića.

U nastavku su prikazani sažetak rada i poster, te slika autorice programa s prezentacije.

UČINKOVITOST PROGRAMA ČUVAJ SVOJE SRCE U PREVENCIJI I RANOM OTKRIVANJU RIZIČNIH ČIMBENIKA KARDIOVASKULARNIH BOLESTI

CILJ: Prikazati program Čuvaj svoje srce, te trogodišnji rad i iskustva u implementaciji unutar različitih grupacija polaznika.

METODE: Pregledani su kartoni polaznika koji su prošli kroz program od 2007. do ljeta 2010. godine, obrađeni su glavni pokazatelji rezultata rada, izvršeno je pismeno anketiranje polaznika iz 2007. godine u cilju evaluacije dugoročnih rezultata programa.

REZULTATI: Čuvaj svoje srce je preventivni program ranog otkrivanja hipertenzije, hiperglikemije, hiperkolesterolemije i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti, uz teorijsko-praktičnu edukaciju polaznika i njihovo stručno vođenje kroz promjenu zdravstvenog ponašanja.
Od 2007. do 2010. godine kroz grupne radionice je prošla 261 osoba, od kojih je 239 redovito prisustvovalo programu, kompletno testirano i uspješno odradilo praktični dio. Struktura polaznika je bila raznolika: studenti, zdravstveni i nezdravstveni radnici, nezaposlene žene, umirovljenici, miješano građanstvo. 18% polaznika su bili muškarci, 82% žene. Pismeni testovi rizika su pokazali da je 4,1% polaznika bilo u visokom riziku od kardiovaskularnih bolesti; 37,8% osoba je bilo u prosječnom riziku, a 58,1% u kategorijama ispod prosjeka. U 30% polaznika je izmjeren povišen krvi tlak, u 45% hiperkolesterolemija, u 3,8% hiperglikemija, a u 49,6% prekomjerna tjelesna težina. Uz savjetovane promjene, 34,4% polaznika se počelo baviti tjelesnom aktivnošću, 46,2% njih je povećalo pijenje čiste vode; 26% polaznika je povećalo unos voća i povrća u prehrani, a 13,4% njih je smanjilo unos namirnica bogatih zasićenim masnim kiselinama.
Dugoročno promijenjeno ponašanje je ostalo kod 18% polaznika iz 2007. godine; 55% njih se povremeno drži usvojenih navika; a 27% je nakon radionica usvojilo i dodatne navike.

ZAKLJUČAK: Program Čuvaj svoje srce svojim širokim pristupom pokriva glavne rizične čimbenike za KVB i svojim teorijsko-praktičnim aktivnostima osvještava polaznike na osobnu odgovornost za očuvanje vlastitog zdravlja, upoznaje ih s problematikama vezanima uz KVB i potiče ih na praktične promjene u zdravstvenom ponašanju kako kratkoročno, tako i dugoročno.